statcounter

Apple Vision Pro: de toekomst of hebbeding?

Afgelopen week heeft Apple zijn nieuwe VR/AR bril gepresenteerd: Apple Vision Pro. Het apparaat is het beste te vergelijken met een ski-bril die je op je hoofd zet waarmee je jezelf kunt onderdompelen in de toekomst van computers (volgens Apple dan hé). Ik vraag me serieus af of dit nou echt wel zo is, omdat er nogal wat mitsen en maren aan het apparaat zitten. Tegelijkertijd zijn er ook een aantal features die mij hoopvol stemmen voor de toekomst van “spatial computing” zoals ze het zo mooi noemen.

Apple Vision Pro met bijbehorende batterij

Toepassing van de Vision Pro?

Het heeft namelijk wel wat, je zet een bril op en je hebt toegang tot alles wat een computer kan bieden, plus meer. Zo kun je bijvoorbeeld films kijken op een scherm zo groot als een voetbalveld, of kun je 3 verschillende monitoren in je gezichtsveld plaatsen, en deze zo groot of klein maken als je zelf maar wilt. Ook kun je afleiding weghalen door de ruimte achter je virtuele monitoren “weg te halen” of vervangen met een mooie achtergrond. Apple voorspeld ons een toekomst waarbij de gewone kantoormedewerker straks niet meer de standaard 2 beeldschermen op zijn bureau heeft staan, maar een leeg bureau met enkel een muis en toetsenbord (of helemaal niets als je kan wennen aan werken zonder toetsenbord en muis).

Toepassing Apple Vision Pro

Doordat de Vision Pro 2 schermen bevatten die elk een hogere resolutie hebben dan een 4K TV, zal de content die laat tonen haarscherp zijn. De schermpjes zijn elk ongeveer zo groot als een postzegel en bevatten samen ongeveer 23 miljoen pixels. Deze hoge pixeldichtheid zorgt er voor dat de pixels van deze VR bril niet met het blote oog zijn te onderscheiden. Dit moet ook wel, want VR computing zal vallen of staan bij de resolutie. Wat vooral bij de Meta Quest serie een zwakke schakel is, is dat je constant ziet hoe laag de resolutie is. Dit leid af, en zorgt er voor dat de ervaring inferieur is aan een normaal beeldscherm of TV. Wie zal nou vrijwillig kiezen om een onscherpe VR bril te gebruiken waar je bij wijze van de pixels kunt tellen, als je een haarscherpe 4K TV in je woonkamer hebt staan die een fenomenale beeldkwaliteit bied en ook nog eens met meerdere personen tegelijk is te bekijken.

Ook voor het langdurig werken op het apparaat waarmee Apple loopt te schermen is deze hoge pixeldichtheid van belang. Het voorkomt hoofdpijn, turen en scherpstellen met je ogen. Ook maakt het een volwaardig bruikbaar device, en niet een Gimmick zoals de Quest nu eigenlijk is. Toen ik de Quest 2 voor het eerst opzette had ik het na een halfuur eigenlijk wel weer gezien. Dit is voor een device van rond de €200-300 nog acceptabel, maar voor de prijs die Apple vraagt voor de Vision Pro moet het apparaat wel echt waarde bieden.

Wie gaat de Apple Vision Pro betalen?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, de Vision Pro is ontzettend duur. Maarliefst €3499 als we de prijs omrekenen van dollars naar euro’s. Dit is niet alleen buiten het budget voor bijna 99% van alle huishoudens, het is ook nog eens vele male duurder als de concurrentie zoals bijvoorbeeld de Meta Quest VR brillen lijn die rond de €300 vallen. Het lijkt er dan ook op dat deze VR bril alleen geschikt is voor de premium markt, en Apple lijkt zich met de verkoop vooral te richten op developers, grote bedrijven en scholen en overheden.

De reden hiervoor is dat de developers apps moeten bouwen voor deze nieuwe VR bril die de lancering van een eventuele volgende (goedkopere) versie, geschikt voor de masse, aantrekkelijker maakt bij de lancering. Immers, als je een VR bril kunt kopen waar al duizenden apps voor je klaarstaan bij aanschaf is dat een groot voordeel.

Bedrijven die geloven in de verhoging van productiviteit met deze nieuwe manier van werken zullen ook maar al te graag €3499 willen neertellen in plaats van de standaard kantoorsetup die we tegenwoordig vaak zien. Met de gestegen productiviteit (die zichzelf overigens nog moet bewijzen) betaald de Apple Vision Pro zichzelf als het wijze vanzelf weer terug.

De toekomst of hebbeding?

Al met al is mijn voorlopige conclusie dat het goed is dat Apple zich mengt in de VR markt. Het zorgt voor meer competitie en innovatie in de markt, wat uiteindelijk alleen maar goed is voor de consument. Wat wel opvalt is dat Apple heeft gekozen voor de ervaring boven de prijs, wat betekend dat je direct een volwaardig device in huis haalt, en niet een eerste generatie slap aftreksel wat pas na 3 generaties op een volwaardig en bruikbaar product begint te lijken. Deze aanpak staat volledig haaks op die van Meta, maar is naar mijn mening wel de beste. Zodra mensen de Vision Pro opzetten zullen ze zo enthousiast worden, dat de hype zichzelf gaat voeden, en de VR markt groter en groter wordt.

In ieder geval zullen we zodra de vision pro uitkomt in 2024 direct naar de Apple winkel rennen om hem te testen. Onze ervaringen zul je hier op Codingbasics.net kunnen lezen en leer je wat ons eindoordeel zal zijn.

We kijken uit naar je ideeën

      Laat een reactie achter

      Coding Basics
      Logo