statcounter

Hoe kunnen we kids meer laten programmeren?

Programmeren. Wat is het precies? Om de nieuwe generatie van innovators te beïnvloeden om zo’n vaardigheid te leren, moeten we het eerst definiëren op een manier die de mogelijke uitkomsten ervan waarheidsgetrouw illustreert. Als je nu de definitie van ‘programmeren’ op Google zou opzoeken, zou je iets lezen in de trant van “het proces van het toewijzen van een code aan iets voor classificatie of identificatie”. Hoe zou die definitie een kind dat het leest stimuleren om actief te beginnen met het leren van het proces? In plaats daarvan moeten we een nauwkeuriger weergave geven van de vaardigheid en wat het bereikt. Stel je voor dat de definitie van coderen iets was als “het vermogen om je ideeën werkelijkheid te maken; Een vaardigheid die je in staat stelt om je eigen games te creëren en de producent te worden in plaats van de consument”. Dat zou mij als kind hebben geïnspireerd om de kunst van het programmeren te willen leren.

Maak ze enthousiast

Als we echt meer kinderen willen laten beginnen met het leren van programmeren op jonge leeftijd, moeten we de omgeving waarin we erover praten veranderen. In deze zin kan en moet coderen veel notities nemen van sport. Kinderen worden aangemoedigd om te sporten door de huidige samenleving, omdat het relaties opbouwt en een doel of verwachting biedt om naar te streven. Terug naar het voorbeeld van definities, de definitie van sport bevat zelfs de woorden ‘entertainment’ en ‘vaardigheid’.

Als een kind de definities van coderen en sport van vandaag naast elkaar zou lezen, zou het veilig zijn om aan te nemen dat het kind 9 van de 10 keer voor sport zou kiezen boven coderen. Wij als publiek moeten het stigma dat programmeren als een ‘nerdy’ en ‘eenzame’ hobby bestempelt veranderen en kinderen het ware potentieel van programmeren laten zien wanneer mensen samenwerken en ideeën verkennen. Het kinderen laten zien van het onbeperkte potentieel binnen handbereik en de voldoening die komt met het creëren van je eerste programma is essentieel om deze overgang te maken. Coderen mag niet worden afgebeeld als een karwei, maar eerder als een uitlaatklep om ideeën openlijk te uiten en uit te wisselen met vrienden, een speeltuin voor probleemoplossing en een magazijn van mogelijkheden.

Programmeren op school

Programmeren moet op een vergelijkbare manier als sport worden geïntegreerd in het curriculum van basisscholen. Maak een codeerklas met een open omgeving zoals een gymles waar kinderen vrij zijn om nieuwe dingen te proberen zonder oordeel en van elkaar leren door samenwerking. Misschien wel de belangrijkste factor, maak het leuk. Inspireer kinderen om een videospel naar keuze te maken of een app te ontwerpen die past bij hun passie. Laat ze zelf de vreugde ontdekken die gepaard gaat met programmeren door ze te laten werken aan wat ze interessant vinden.

We kijken uit naar je ideeën

      Laat een reactie achter

      Coding Basics
      Logo